branding

Ak chcú Slováci postaviť najvyššiu budovu v Európskej únii, idú do Poľska

26. Októbra 2022 By Milan

Vypočítavať úspechy spoločnosti HB Reavis, ktorej korene sú na Slovensku, by bolo nosením dreva do lesa. Ale tento jeden vyčnieva nad všetkými ostatnými. Áno, doslova až vyčnieva. Nedá sa použiť vhodnejší výraz, pretože mrakodrap Varso, nová dominanta Varšavy a celého Poľska, je zároveň najvyššou budovou v Európskej únii.  S celkovou výškou 310 metrov sa impozantne stráca v oblakoch.

Bol som pri tom... (Peter Sellers a Shirley MacLaine)

Štvrtkový večer vo Varšave bol pre mňa unikátny, a nielen pre mňa. V tento večer sa v metropole Poľska zišla skupina výnimočných ľudí, aby oslávili svoje spoločné dielo. Najvyšší predstavitelia spoločnosti HB Reavis, absolútna svetová špička – londýnski architekti z Foster+Partners, predstavitelia mesta Varšavy a množstvo profesionálov z rozličných oblastí, ktorí sa podieľali na financovaní, návrhu, projektovaní a stavbe. 

Ale výška 310 metrov nie je to hlavné, čím sa môže tento projekt pochváliť. Mrakodrap je zaujímavý hlavne po architektonickej stránke a technickými riešeniami. Moderná inteligentná budova s pôdorysom otvoreného V pri pohľade zdola je navrhnutá tak, aby pôsobila odľahčene a jej hmota „negniavi“ chodcov svojou impozanciou. Veľkoplošné dvanásťsegmentové sklenené bloky vytvárajú raster budovy, ktorého dominantné vertikály vedú zrak diváka nahor, ako koľajnice pretínajúce oblohu, zrkadliacu sa vo fasáde. Akoby si vraveli – stretneme sa v nekonečne. Tento symbol sily a prosperity je doslova dychberúci.

Po podrobnej prehliadke veže Varso nasledoval večer venovaný slávnostnému uvedeniu mrakodrapu do prevádzky. Večer sa niesol v duchu hesla – Over the Clouds. Keď stojíte nohami pevne na zemi, ale hlavu máte v oblakoch, môžete sa stať veľkým. Dobrý brand krajiny máte vtedy, ak dokážete niečím prispieť svetu. Projekt VARSO od HB Reavis tento potenciál má, minimálne v úvahe o urbánnom rozvoji mesta a nasadzovaní zelených a udržateľných riešení začal celkom isto aj v kontexte celej Európy miešať karty. Jeho magnetizmus je neobyčajný. A Poľsko aj vďaka tomu má v rukách kartu, s ktorou vie hrať vysokú hru inšpirácie o pretváraní mestského priestoru realizovaného s ohľadom na potreby podnikateľov, citlivé komponovanie verejného priestoru a v neposlednom rade akceptáciu potreby zelených inovácií.

Milan Jursa (Codes Creative), Marcel Sedlák (HB Reavis Germany), Peter Terpak (HB Reavis Group) a Jedrzej Kolesinski (Foster+Partners)

A čo môj osobný postreh?

Hrdosť, optimizmus, viera v schopnosti ľudí. Vyzerá to tak, že v Poľsku vedia veľmi dobre, aký je dôležitý branding krajiny a ako k nemu pristupovať. Varšavská radnica si od samého začiatku uvedomovala potenciál tohoto projektu pre šírenie dobrého mena mesta a rovnako krajiny. A keď sa na stretnutiach rozprávalo o limitoch, tak zaznelo: váš limit je obloha. 

A ako Varšava a Poľsko?

Prvý raz som ho navštívil niekedy začiatkom osemdesiatych rokov v rámci univerzitného basketbalového turnaja. Varšava bola zaspatým trhovníckym mestom so stalinistickou architektúrou a jedinou výškovou budovou – Palácom kultúry a vedy, ktorý je mixom socialistického realizmu a art deco. Obklopený bol sporadickými, zhruba dvanásťposchodovými bytovkami. Po druhý raz to bolo pred šiestimi rokmi služobne ako fotograf. Našiel som moderné mesto, plné pulzujúceho života. Tretí raz to bolo teraz. Bol som ohúrený tou zmenou. Poliaci spravili z Varšavy metropolu európskeho významu, všade na fasádach budov žiaria logá svetových firiem a korporácií. K tomu niet čo dodať. A uprostred toho Varso, žiariaci v noci na desiatky kilometrov ako maják, ktorým ku sebe Varšava naviguje korporácie a spoločnosti z celého sveta. 

https://youtu.be/iC1LsOurSn4

Závisť a sklamanie. 

Áno, pociťujem aj to. Rád by som videl niečo také aj na Slovensku. Tento projekt je dokonalým príkladom spolupráce súkromného a verejného sektoru v prospech krajiny ako celku. Tento mrakodrap pomáha prezentovať Poľsko ako modernú, vyspelú krajinu, kde sa oplatí podnikať a investovať.
Jednoznačne môžem povedať, a mnohí so mnou budú iste súhlasiť, že HB Reavis sa nemalou mierou pričinil o pozitívny rozvoj Slovenska, predovšetkým Bratislavy. Za 30 rokov doslova vybudovali novú mestskú štvrť, ktorá je dnes už neodmysliteľnou súčasťou mesta s obrovským sociálnym impaktom. Koľko dobrého vie vybudovať jedna spoločnosť s vizionármi v pozadí! Pozitívny vplyv vnímajú mnohí Slovaci. Jedna firma však na vybudovanie značky Slovenska nestačí. Branding krajiny je zakázkou pre nás všetkých, nie len politikov, marketérov a developerov.

Ťažko ale snívať sny, keď vďaka podmienkam, ktoré Slovensko vytvára investorom, sa na Slovensko zrejme aktuálne nikto veľmi nehrnie a talentovaní Slováci pracujú skôr v mrakodrapoch v zahraničí. Načo by ste stavali krásny, drahý mrakodrap na Slovensku, keď by v ňom nemal kto pracovať? Čakať na zmenu z "hora" je zrejme naivita. Zmena začína u jednotlivcov, ktorí muajú víziu a chcú budovať Slovensko, ktoré bude mať čo ponúknuť svetu.

Milan Jursa
CEO Codes Creative
Člen expertnej platformy Brand Slovensko 2.1 (coming soon @ www.brandslovensko30.sk)

Naša stránka používa len nevyhnutné a analytické cookies. Zozbierané dáta nie sú zdieľané tretím stranám a slúžia na zlepšovanie našich služieb, nie pre účely reklamy.
Enter